O πολίτης έρχεται σε επικοινωνία με την υπηρεσία επιλέγοντας "Υποβολή αιτήματος".Αφού συνδεθεί με κωδικούς Τaxisnet,οδηγείται στην προσωπική του θυρίδα και στο συγκεκριμένο αίτημα που έχει επιλέξει.Επιλέγει την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία θέλει να απευθυνθεί και προβαίνει σε λήψη της τυποποιημένης αίτησης για το συγκεκριμένο τύπο αιτήματος του.Το αίτημα του,δρομολογείται στην αρμόδια Διεύθυνση και το αρμόδιο Τμήμα στο οποίο αντιστοιχεί ο αριθμός αιτήματος που έχει επιλέξει.Αφού συμπληρώσει την αίτηση και την επισυνάψει ψηφιακά μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται,επιλέγοντας «Υποβολή»,λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και παραλαμβάνει την υπόθεση του ο αρμόδιος υπάλληλος,ο οποίος προβαίνει σε έλεγχο πληρότητας.
Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ενημερώνει τον πολίτη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στην θυρίδα του και δεν προβαίνει στην επεξεργασία της αίτησης, έως ότου υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Ο πολίτης υποβάλλει συμπληρωματικά μέσω της θυρίδας του,το/τα δικαιολογητικό που είναι απαραίτητο/τα,το οποίο πρωτοκολλείται στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Εφόσον όλα τα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί σωστά, ο υπάλληλος διεκπεραιώνει το αίτημα και ενημερώνει ηλεκτρονικά τον πολίτη στην θυρίδα του και με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ολοκλήρωσή του αιτήματος, επισυνάπτοντας το απαντητικό έγγραφο/έγγραφα στην θυρίδα του.
Προϋποθέσεις
1.Με το αρ.1 του Ν. 2072/92 πτυχίο ανωτάτης ή ανώτερης ή μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολήςτης αλλοδαπής και αντιγραφο προγράμματος σπουδών. 2.Με το αρ.7 του Ν.2072/92 όπως τροποποιήθηκε με το αρ.35 του Ν.4058/12, εφόσον διατηρούν εργαστήριο τουλάχιστον επί επταετία συνεχώς ή έχουν ισόχρονη προϋπηρεσία σε θέση υπεύθυνου αντίστοιχου εργαστηρίου 3.Με το αρ.7 του Ν.4058/12 και δεν διατηρούν εργαστήριο, εφόσον έχουν 5ετή συνολική προϋπηρεσία
Παράβολα
Δικαιολογητικά
1.Αίτηση Στην αίτηση αναφέρεται από τον ενδιαφερόμενο με βάση ποιες διατάξεις, παράγραφο, άρθρο του Ν.2072/92 αιτείται τη βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος. 2.Περίπτωση Α: Για τους αιτούντες χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.2072/92, απαιτούνται επιπλέον: α) Φωτοτυπία πτυχίου ανώτατης ή ανώτερης ή μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής της αλλοδαπής, ειδικότητας προθετικών ή ορθωτικών κατασκευών που να καλύπτει εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον τριών (3) ετών, με επίσημη μετάφραση και πράξη ισοτιμίας αυτού, εκδοθείσα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. β)Αντίγραφο του Προγράμματος Σπουδών. Περίπτωση Β1: Για τους αιτούντες χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.2072/92, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 35 του Ν.4058/12, και ειδικότερα για την περίπτωση των αιτούντων που απασχολούνται με το επάγγελμα του ειδικού τεχνικού προθετικών, ορθωτικών και λοιπών ειδών αποκατάστασης και διατηρούν εργαστήριο, εφόσον διατηρούν το εργαστήριο τουλάχιστον επί επταετία συνεχώς ή έχουν ισόχρονη συνεχή προϋπηρεσία σε θέση υπεύθυνου αντίστοιχου εργαστηρίου (παρ.1α του άρθρου 7 του Ν.2072/92) απαιτούνται επιπλέον: 3.Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου (ζητείται αυτεπάγγελτα). Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι: 4.Δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες, διαστάσεων ταυτότητας. 5.Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε δημοσίου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ενδιαφερομένου, καθώς και αποδεικτικό Α.Φ.Μ. από δημόσιο έγγραφο 6.Για αλλοδαπούς ξένης καταγωγής και υπηκοότητας, απαιτείται άδεια παραμονής. Παρατηρήσεις:
Για την προϋπηρεσία:
α) Βεβαίωση με ημερομηνία έναρξης εργασίας.
β) Αντικείμενο εργασίας (Δήλωση του Ν.1599/86)
γ) Διεύθυνση εργαστηρίου και υποκαταστημάτων.
Για την εταιρεία ή την ατομική επιχείρηση επιπλέον:
α) Πιστοποιητικό Βιοτεχνικού ή Εμπορικού Επιμελητηρίου ή Πιστοποιητικό έναρξης επιτηδεύματος από ΔΟΥ, το οποίο προσκομίζεται όταν δεν υπάρχει Πιστοποιητικό από το Βιοτεχνικό ή Εμπορικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα αναφέρονται η ημερομηνία εγγραφής και το αντικείμενο εργασιών.
β) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα δηλώνει ότι: «κατασκευάζει όλα τα είδη προθετικών και ορθωτικών και λοιπών ειδών αποκατάστασης».
γ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, στην οποία θα αναφέρονται οι συνεργασίες με τα ασφαλιστικά ταμεία, Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Ιδρύματα και λοιπά Κέντρα Αποκατάστασης, κρατικά εργοστάσια ή εργαστήρια.
δ) Αντίγραφα συμβάσεων ή βεβαιώσεων των συμβεβλημένων με αυτή. Περίπτωση Β2: Για τους αιτούντες χορήγησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.2072/92, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 35 του Ν.4058/12, και ειδικότερα για την περίπτωση των αιτούντων που απασχολούνται με το επάγγελμα του ειδικού τεχνικού προθετικών, ορθωτικών και λοιπών ειδών αποκατάστασης και δεν διατηρούν εργαστήριο στο όνομά τους, εφόσον έχουν συνολική πενταετή προϋπηρεσία σε ανάλογα εργαστήρια του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα (παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.2072/92) απαιτούνται επιπλέον:
Για την προϋπηρεσία:
α) Πιστοποιητικό δημόσιου φορέα (στην περίπτωση προϋπηρεσίας σε δημόσιο φορέα).
β) Πιστοποιητικό δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα της αλλοδαπής θεωρημένο από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή (στην περίπτωση που η εργασία πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό).
γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 του υπεύθυνου του ιδιωτικού εργαστηρίου για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του εμπειροτεχνίτη, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από την αρμόδια αστυνομική αρχή.
δ) Βεβαίωση του αρμόδιου υποκαταστήματος του ΙΚΑ ότι ο εμπειροτεχνίτης ήταν ασφαλισμένος στο ιδιωτικό εργαστήριο προθετικών ή ορθωτικών κατασκευών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα
ε) Φωτοαντίγραφο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του εργαστηρίου στο οποίο εργαζόταν ο εμπειροτεχνίτης.
«Δεν έχω καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, αρπαγή προσώπου, εγκλήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας, εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αισχροκέρδεια».
β) Για υπηκόους των κρατών μελών της Ε.Ε. απαιτείται άδεια διαμονής.
γ) Για τους ομογενείς από Τουρκία και Κύπρο, απαιτείται δελτίο ταυτότητας, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 1975/91 και την παρ.2 του άρθρου 36 του Ν. 4310/92.
δ) Για τους ομογενείς από την Αλβανία απαιτείται το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ).
• Όλα τα ξενόγλωσσα έγγραφα απαιτείται να φέρουν τη σφραγίδα της Χάγης (APOSTILLE) και να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.
• Το πρόγραμμα σπουδών δεν απαιτείται να είναι μεταφρασμένο.
• α) Μετά από σχετικό έλεγχο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας και μόνο για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις του Ν.2072/92, του Ν.4058/12 και της με ΑΠ:Υ7γ/Γ.Π.οικ.30514/29-03-2013 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ: ΒΕ2ΨΘ-ΓΩ1), αποστέλλουν σε φωτοτυπία την αίτηση και τα δικαιολογητικά στη Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Οι πρωτότυπες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα κρατούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.
β) Η αίτηση του ενδιαφερόμενου εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.
γ) Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής, οι αρμόδιες Υπηρεσίες εκδίδουν βεβαίωση σύμφωνα με την αρ. Υ7/Γ.Π.6701/28-03-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Νομοθεσία
Αρμόδια Διεύθυνση
Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ
Για περισσότερες πληροφορίες κα Παπαδάκη Μαρία,τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813-410732 και 2813-41073,email:mpapadaki@crete.gov.gr